KATROSA ÜDÜLŐTELEP

Kézdivásárhelyről tizenöt, Kézdiszentlélektől tíz kilométerre fekszik a Katrosa üdülőtelep, mely házszámozás szerint nem Kézdiszentlélekhez, hanem Kézdiszentkereszthez tartozik. 
Innen már csak egy km-re van a történelmi Csík és Háromszék, a mai Hargita és Kovászna megye határáig. Egy régi, félúti fogadó és néhány régi kőházkörnyékére, hisz ennyiből állott még fél évszázaddal ezelőtt Katrosa, hétvégi házak épültek, ahol mára egy kedvelt üdülőhely alakult ki. A lomberdőkkel keretezett, csendes völgy a szelektől is védve van.

A mai szájhagyomány is úgy tartja, hogy a telep legrégibb épülete, az egykori fogadó Bethlen Gábor erdélyi fejedelem vadászháza volt, aki többször is megszállt ezen a helyen. Nem is olyan régen, valamikor a monarchia utolsó éveiben, a mai fogadó homlokzatán még ott volt a fejedelmi címer. 
Katrosát nyugat-keleti irányban szeli át egy kék ponttal jelzett turistaösvény, amely Bálványosfürdőt köti össze a Katrosától keletre emelkedő Gombás-bérccel. A Katrosa-patak völgyében él a vidéken eléggé ritka turbánliliom. 
Kézdivásárhelyről a Kászoni-medencén át egy negyvenegy kilométeres műút vezet Csíkszereda felé, áthaladva a 878 méter magas Nyerges-tetőn és az Alcsíki-medencében találkozik a 12-es számú országúttal. A műút nagyon jó állapotban van, és rendszeres autóbuszjárat köti össze Kézdivásárhelyt Csíkszeredával. A Katrosában mintegy hetven hétvégi ház, a Katrosa nevű fogadó, egy kempingtábor és a háromcsillagos Cupidon Panzió található.